Toimitukset

Lisätietoa toimituksista saat Suomen evankelisluterilaisen kirkon sivuilta: https://evl.fi/perhejuhlat

Kaikki toimitusvaraukset kirkkoherranvirastosta.

Kaste

Lapsen synnyttyä lähetämme kastekotiin kirjeen, jossa kerromme vanhemmille kasteesta ja kummiudesta sekä muista tärkeistä seikoista, joita kasteeseen liittyy. Tämän kirjeen mukana postitamme myös papereita, joita yhteiskunta uudesta jäsenestään tarvitsee.

Suositus on, että lapsi kastettaisiin kahden kuukauden kuluessa syntymästä. Kastepäivä on tavallisimmin lauantai tai sunnuntai. Lappajärven seurakunnassa kastejuhla on mahdollista varata lauantaisin klo 15 alkaen ja sunnuntaisin klo 12 alkaen. Muinakin päivinä on mahdollista viettää kastejuhlaa, ja myös tuttua pappia voi pyytää kastamaan.

Kastetilaisuus voidaan järjestää seurakunnan tiloissa, kotona tai muualla sen mukaan, miten pappi ja vanhemmat siitä sopivat. Lapsi voidaan kastaa myös jumalanpalveluksen yhteydessä.

Avioliittoon vihkiminen

Vihkiminen toimitetaan useimmiten kirkossa, mutta se voidaan toimittaa myös esimerkiksi juhlapaikalla, kotona tai muissa seurakunnan tiloissa. Paikan valinnassa on kuitenkin otettava huomioon toimituksen jumalanpalvelusluonne ja kirkollisen vihkimisen erityislaatu.

Esteiden tutkinta: Kirkollista vihkimistä suunnittelevien on yhdessä pyydettävä esteiden tutkintaa sen seurakunnan kirkkoherranvirastosta, johon ainakin toinen vihittävistä kuuluu. Esteiden tutkintaa tulee pyytää viimeistään viikkoa ennen vihkipäivää ja se on voimassa neljä kuukautta todistuksen antamisesta.

Lisätietoa vihkikeskustelusta, vihkitoimituksen harjoituksesta sekä vihkimisen kulusta saatte seurakuntamme papeilta. Kanttori auttaa mielellään vihkitoimituksen musiikkivalinnoissa ja seurakuntamestarilta saatte tietoa käytännön järjestelyistä kirkossa.

Hautaan siunaaminen

Hautaan siunaaminen toimitetaan yleensä noin kahden tai kolmen viikon kuluttua kuolemasta. Se voidaan toimittaa kirkossa, haudalla, vainajan kotona tai kappelissa. Muistotilaisuus voidaan järjestää seurakuntatalolla, omaisten kotona tai muussa tilaisuuteen sopivassa paikassa.

Hautajaisten järjestelyn voi aloittaa heti sen jälkeen, kun omaiset saavat tiedon kuolemasta. Hautajaisten järjestelyyn saattaa olla vaikea voimia surun keskellä, mutta seurakunnan työntekijät auttavat ja kuuntelevat tukea kaipaavaa.

Keneen otan yhteyttä?

• Tila- ja toimitusvaraukset - Kirkkoherranvirasto
  • Muistotilaisuuksien pitopaikat 1.11.2019 alkaen:
    • Järviseudun ammatti-instituutin ruokala, srk:n emäntä mukana. Tilavuokra 500 € laskutetaan omaisilta, emännän ja siivoojan palkkakulut 20 €/h. Tilataan kirkkoherranviraston kautta.

• Karvalan Nuorisoseura, tilavuokra 400 €/500 € lämmityskaudella, laskutetaan omaisilta, emännän ja siivoojan palkkakulut 20 €/h. tilataan kirkkoherranviraston kautta.

• Helluntaiseurakunta, mukana seurakunnan emäntä. Hinta 40 €/h (sis. siivoojan ja emännän palkkakulut. Tiloissa on mahdollista järjestää muistotilaisuus max 50 hengen saattoväelle. Tilavaraus kirkkoherranvirastosta.

• Palvelukoti Maijala, omaiset ottavat yhteydenotto Maijalan emäntään, puh
      040-6681594. Maijala laskuttaa omaisia.
    • Kivitippu, omaiset ottavat yhteyttä joko Anna Angervistoon, puh. 044- 7910 478 tai Mari Sadeharjuun, puh. 044-7910 472. Kivitipussa muistotilaisuudessa on lounaskattaus. Muistotilaisuuksiin voi varata oman tilan veloituksessa ruokailun yhteydessä.
    • Taavitupa, varaus kunnan kautta. Mahdollisuus käyttää seurakunnan emäntää esim. kahvituksissa.

• Hautapaikka-asiat - Taloustoimisto
  • Siunaus- ja muistotilaisuuden kulku - Siunaava pappi ja kanttori
  • Muistotilaisuuden tarjoilu - Emäntä
  • Kuljetukset, lehti-ilmoitukset, arkut, uurnat, hautakivet ym. - Hautaustoimisto
  • Surukukat ja tilojen koristelu - Hautaustoimisto ja kukkakauppa

Kuulutukset

Jumalanpalveluksessa rukoillaan seurakunnassa kastettujen, kuolleiden sekä avioliittoon aikovien puolesta yhteisessä esirukouksessa. Sen lisäksi, että nimet luetaan kirkossa, ne ilmoitetaan myös lehdessä sekä seurakunnan kotisivuilla jumalanpalvelusta seuraavalla viikolla. Jos nimiä ei haluta luettavan tai julkaistavan, tulee tästä ilmoittaa kirkkoherranvirastoon sekä toimituksesta vastaavalle papille.

• Kastettujen nimet luetaan kirkossa pääsääntöisesti kastepäivän jälkeisen viikon sunnuntaina.
  • Kuolleiden nimet luetaan kirkossa hautauspäivää seuraavana sunnuntaina.
  • Avioliittoon aikovien nimet luetaan kirkossa vihkimistä edeltävän viikon sunnuntaina tai avioparin toivomana päivänä.